Icoon ster | Boven De Wolken

Jef*

Liefste Jef, Op 25 oktober 1991 kwam jij als eerste uit mama haar buik. Vlak daarna kwam Charlotte. En de beste moest nog komen: ikzelf! Drie schattige baby’s waar mama en pap... verder lezen

Liefste Jef,

Op 25 oktober 1991 kwam jij als eerste uit mama haar buik. Vlak daarna kwam Charlotte. En de beste moest nog komen: ikzelf! Drie schattige baby’s waar mama en papa ontzettend blij mee waren.

Maar de roze wolk waar mama en papa op leefden, kleurde elf dagen later volledig zwart.

Op 5 november 1991 verloren wij jou. Ik was mijn broer kwijt. Charlotte was haar broer kwijt. Mama en papa verloren een zoontje en kregen niet eens de broodnodige tijd om te rouwen, want een tweeling vraagt nu eenmaal veel aandacht, zorg en liefde. Het leven ging verder, maar de leegte, die bleef.

Toen ik als kind jouw graf voor de eerste keer zag, rende ik huilend en gechoqueerd weg. Ik had blijkbaar een drielingbroer, die ik nooit heb leren kennen. De afgelopen 15 jaar breng ik jou wel vaak een bezoekje. Het huilen is gebleven, de schok is voor het grootste deel weg. Je ligt tussen de madeliefjes op een mooi, rustig kerkhof in Wijgmaal, op een boogscheut van ons ouderlijk huis. Een kleine steen met een wit keramieken engeltje erop. Hoewel ik niet echt spiritueel ben, ben ik er heilig van overtuigd dat jij verder leeft in de madeliefjes die aan jouw graf staan. Voor mij bén je er nog steeds, op een of andere manier.

 

Het blijft een hallucinant gegeven dat onze geboortedatum in vergeelde letters op jouw grafje staat. Jouw sterfdatum bezorgt mij ijskoude rillingen omdat die pijnlijk benadrukt dat jij maar 11 dagen leefde. Nog net geen twee weken. Het doet mij pijn dat ik je niet heb leren kennen. Natuurlijk hadden we alle drie een nauwe band opgebouwd in mama’s buik, maar toch, ik heb nooit de kans gekregen om je écht te leren kennen. Het grappige is dat jij wél alles over mij weet. De mooie dingen en de minder mooie periodes in mijn leven.

 

Toen het weer eens uit was met een lief kwam ik het je vertellen. Wanneer ik het gevoel had dat ik ‘alles weer verkloot had’ huilde ik als een klein kind aan jouw graf. De periodes dat ik worstelde met depressieve gevoelens strompelde ik naar jou en forceerde ik een lach naar de madeliefjes. Op zulke momenten had ik mijn grote broer nodig. In mijn fantasie klopte je elke keer op mijn schouder en zei je: ‘Ach broertje, trek het je niet aan. Alles komt goed. Droog je tranen ook al heb je veel verdriet.’

Zou je van Clouseau gehouden hebben? Of zou je fan geweest zijn van meer verfijnde artiesten als Coltrane, Bowie en Mahler? Hoogstwaarschijnlijk wel. Papa is in staat om ons te onterven als we uit de kast komen als Bart Peeters-fans. De zomerdagen staan voor de deur en het begint weer te kriebelen om naar optredens te gaan. Alcatraz Open Air, Graspop Metal Meeting, Werchter Boutique: ze staan allemaal op mijn verlanglijstje. ‘Boys don’t cry’, beweerde The Cure ooit in een van hun nummers, maar ik krijg het toch moeilijk als ik eraan denk dat ik nooit met mijn grote broer naar een optreden zal kunnen gaan.

Zou je mijn pesters van het eerste middelbaar een klap of tien verkocht hebben? Ik denk het niet. Volgens mij zou jij eerder uit wraak hun Kipling-aapjes stelen en op de speelplaats verkopen aan fervente verzamelaars. Met de winst gaan we op woensdagnamiddag naar de cinema, waar we het snoepwinkeltje halfleeg kopen. We komen met buikpijn thuis, maar met een lach op onze bandietengezichtjes. Dank je wel, mama, dat je mijn eigen bandietenstreken doorstond, al vrees ik dat het met Jef erbij nog erger was geweest. Hihi.

Had je graag onze 30ste verjaardag gevierd met een klein feestje? Man, dat was tof. We hadden Charlotte haar garage mooi versierd, tafels en stoelen erin geplaatst en veel zelfgemaakte/zelfgekochte hapjes klaargezet voor onze familie en vrienden. Heerlijk.

Maar jij had erbij moeten zijn, Jef.

Het feest voelde niet compleet zonder jou. Op die dag merkte ik pas echt dat ik jouw verlies nog geen plaats had kunnen geven. Zeker omdat ik van Charlotte een ‘Twinning since 1991’-fotoalbum kreeg, gevuld met foto’s van haar en mijzelf als baby, kleuter, tiener, puber tot en met een tweelingselfie van afgelopen zomer. Het mooiste cadeau dat ik ooit heb gekregen, alleen wou ik dat jij ook op elke foto stond.

Ik heb lang nagedacht over hoe ik jou kon eren. Mijn eerste idee was een tattoo. Maar wat? En waar? En hoe groot? Daar moest ik over nadenken. Deze brief is voor mij al een ongelofelijk mooie kans om mijn verdriet en het gemis een plaats te geven. Onlangs kocht ik voor een symbolische 30 euro sokken van Boven De Wolken, die ik met veel trots draag. Ook op de dag dat ik eindelijk mijn tattoo ter ere van jou liet zetten, beste broer. Er staat voor altijd een madeliefje op mijn been. Op die manier ben jij elke dag dicht bij mij en heb ik altijd een bloemetje bij voor jou. Eentje dat niet kan wegwaaien, kapotvriezen of verwelken.

Jij bent de eerste die mijn tattoo heeft mogen bewonderen.

Vlak na mijn tattoo-afspraak reed ik met mijn auto (sinds kort heb ik mijn rijbewijs, woehoew!) naar jouw graf.

De lentezon scheen en er stonden honderden madeliefjes op de begraafplaats. Toen ik mijn tattoo aan jou liet zien, daalde er een gelukzalige rust over mij. Alsof ik eindelijk mijn verdriet een mooie plaats heb kunnen geven. Met tranen van dankbaarheid in mijn ogen, zwaaide ik naar jou toen ik vertrok. Op weg naar de auto kietelden het gras en de madeliefjes aan mijn enkels. Die mooie, kleine bloemetjes.

Uiteraard vind jij mijn madeliefje het allermooiste.

Veel liefs van jouw broer,
Tom

Hun ervaring in beeld

Deze ouders kozen ervoor om enkele van hun intiemste momentopnames met jullie te delen.

Sfeerbeeld Boven De Wolken
Sfeerbeeld Boven De Wolken
Sfeerbeeld Boven De Wolken

Deel jouw verhaal met andere sterrenouders

Wens je andere sterrenouders een hart onder de riem te steken of jouw verhaal en dat van jouw sterretje te delen?

Bezorg ons jouw verhaal of persoonlijke ervaringen met Boven De Wolken en wij zorgen ervoor dat dit een mooi plaatsje krijgt op onze website.

Sfeerbeeld VZW Boven De Wolken | Gratis professionele fotosessies voor sterrenouders
Iconen sterren | Boven De Wolken

Steun ons of word vrijwilliger

Boven De Wolken wil haar fotosessies blijven aanbieden aan alle sterrenouders in België. Als niet-gesubsidieerde vzw zijn ze volledig afhankelijk van giften en van de dagelijkse liefdevolle inzet van honderden vrijwilligers. Wil jij ons helpen? Dat kan op veel manieren!

Sfeerbeeld VZW Boven De Wolken | Gratis professionele fotosessies voor sterrenouders
close