Onze wolkenfamilie
We kunnen ze niet genoeg bedanken. Al onze vrijwilligers staan dagelijks klaar voor anderen en leggen hun hele hart in onze vzw. Onze fotografen gaan dagelijks op pad, lopen een kamer binnen vol verdriet en trots. Iets waar enorm veel moed en kracht voor nodig is om dit te kunnen betekenen voor anderen.
Onze wolkenwachters staan dagelijks klaar om aan elk sterrenkindje een fotograaf toe te wijzen. Daarnaast hebben we nog heel wat vrijwilligers die ervoor zorgen dat het enorme werk verlicht wordt en het leefbaar blijft. Allemaal hebben ze een zeer hechte, bijzondere band en maken ze deze wereld, ondanks al het verdriet, op alle vlakken zoveel mooier.
Gewoon door wat ze doen, geheel vrijwillig… Deze meer dan 400 toppers zijn Boven de Wolken!
Onze werking
Een fotosessie kan je aanvragen door het invullen van het online formulier “dringende oproep” op onze website. Alle informatie meegedeeld in het formulier is enkel voor intern gebruik en wordt in geen geval gedeeld met derden die niet verbonden zijn aan onze VZW. Graag het formulier zo volledig mogelijk invullen. Binnen het kwartier krijg je een mail terug met alle nodige informatie.
Van zodra je baby is geboren komt er (binnen de 24uur) een fotograaf langs. Onze fotografen zijn zeer secuur geselecteerd om te mogen fotograferen voor Boven De Wolken, waardoor het ook mogelijk is dat er 2 fotografen aanwezig zijn. 1 ervaren fotograaf en 1 volger. Zo kan onze VZW op een juiste manier groeien en hebben jullie dubbel zoveel foto’s.
Onze fotografen zijn 1 voor 1 vrijwilligers en mensen met het hart op de juiste plaats. Zij zullen met veel respect omgaan met je baby en je wensen respecteren.
Om je privacy te garanderen wordt er een ‘toestemmingsformulier’ ingevuld. Hierbij kies je geheel zelf of de naam van je baby een plaatsje krijgt in onze sterrenhemel (zie ‘voor sterrenouders’), of wij de foto’s intern mogen delen en of je later nog mogen contacteren indien we foto’s zouden nodig hebben voor een artikel of dergelijke. Al worden er zelden foto’s gedeeld, er zal telkens opnieuw toestemming worden gevraagd.
Nadien ontvangen jullie van de fotograaf een aantal bewerkte foto’s en alle onbewerkte foto’s digitaal in hoge resolutie. We hopen dat onze foto’s het verdriet kunnen verzachten en een terugblik kunnen zijn op alles wat was.
Hoe is Boven De Wolken ontstaan?
2 april 2012
“Het spijt me…Ze haalt het niet”. Dit kan niet waar zijn. Mijn kind, mijn dochter, dood. Ik neem haar bij me en voel me plots zoveel meer mama dan ik ooit was. Mama van Nina, mama van mijn sterrenmeisje. Zoveel liefde, maar evenveel verdriet. We genieten van de tijd die we krijgen samen met haar. Vol ongeloof worden we van de ene emotie in de andere geslingerd. Een eerste kus. Wat is ze mooi, te mooi, een beeld dat ik nooit meer wil of zal vergeten.
Ik grijp naar mijn fototoestel en besef dat ik deze momenten moet koesteren en vastleggen tot in de eeuwigheid. Ik bel een bevriend fotograaf die vrijwel meteen langskomt om ons hierin te helpen. Honderden foto’s nemen we. Van haar samen met papa, met opa, met broer, foto’s van ons samen. Foto’s die ik kan laten zien, foto’s die mijn kleine meisje een gezicht geven, een beeld naar de buitenwereld. Al lijken het er nog te weinig te zijn. Ik heb ze wel. Ik kan naar haar kijken als ik dat wil en ik zie telkens weer iets anders. Ik zoek naar details en ik kan mijn meisje met veel fierheid aan iedereen laten zien zonder dat het choqueert.
En fier ben ik. Een hele fiere sterrenmama die dit ook aan anderen wil geven. Foto’s die ik koester… voor altijd en eeuwig. Mijn mooie Nina, zichtbaar voor iedereen…
Sharon – Mama van Nina* – fotografe – oprichtster van Boven De Wolken
28 april 2015
“Het spijt me…geen hartslag”. Als vroedvrouw weet je, ook al willen de mensen het niet, je MOET foto’s nemen van hun overleden baby. Ooit vragen ze naar die foto’s. Soms na een jaar, soms na 10 jaar. Maar vroedvrouwen zijn geen fotografen, of toch meestal niet. Vaak worden het beelden die erg confronterend zijn. Op een dag was er geen hartslag meer bij Marilou, het dochtertje van Anne-Sofie en Roel. Ik stelde hen voor om de tijd met haar te fotograferen.
Niet alleen Marilou’s geboorte maar ook haar badje, verzorging, hand en voetafdrukjes en zo veel meer werden door mij vastgelegd. Er werden gezinsfoto’s genomen, foto’s van haar handjes, haar voetjes, elk klein detail. Het waren 3 intense dagen waarin ze me toelieten deelgenoot te zijn in hun verdriet en geluk, hun trots, hun twijfels, hun nieuwe realiteit. Alles werd vastgelegd. Honderden foto’s van de paar dagen samen met Marilou.
Ze vertelden me nadien vaak hoeveel ze hebben aan de foto’s. Wat een wezenlijk verschil dit maakt. Vanaf dat moment wist ik dat ik in de toekomst deze taak op mij zou nemen. Zo wist is zeker dat mensen op onze materniteit een mooie herinnering hebben aan hun sterrenkindje. Foto’s die ze koesteren … voor altijd en eeuwig. Hun Marilou, zichtbaar voor iedereen…
Anneleen – vroedvrouw – fotografe – oprichtster van Boven De Wolken
Een gemeenschappelijk doel als basis van een groeiend initiatief
Toevallig kwamen Sharon en Anneleen elkaars verhaal tegen op social media en ze zochten contact. Wat als één van ons toch niet vrij is op zo’n cruciaal moment? Wat dan? Ze ontmoetten elkaar snel en ontdekten dat eenzelfde doel een band schept die een drijvende kracht kan zijn achter een groot project.
Hun doel? Iedere sterrenouder in België de mogelijkheid bieden foto’s te laten nemen van hun kindje. Dit met veel respect, liefde, ervaring en geheel gratis. En zo werd op 14 april 2016 Boven De Wolken geboren. Door 2 vrouwen met een eigen, maar even belangrijke ervaring.
Boven De Wolken vandaag
Boven De Wolken bevat in België een team van 350 fotografen en 50 administratieve medewerkers. Jaarlijks zijn er meer dan 1200 oproepen. In 2018 breidde de vzw uit naar Wallonië.
Zo hebben we samen hetzelfde doel: ELKE ouder van een sterrenkindje in België de mogelijkheid bieden om kosteloos een fotoreportage te laten maken van zijn/haar overleden baby. De organisatie werkt volledig op giften. De fotoshoot is altijd gratis. Iedere fotograaf ontvangt een kilometervergoeding en is verzekerd. Verder zijn het 1 voor 1 vrijwilligers die enkel betaald worden met voldoening en dankbaarheid.
Prinses Delphine van België is meter van Boven De Wolken!
Met het symbolische meterschap van prinses Delphine van België hoopt Boven De Wolken verder het taboe te doorbreken rond perinataal verlies bij de Belgische bevolking. Het bespreekbaar maken van perinataal verlies is in de eerste plaats voor de ouders zelf een enorme steun.
Boven De Wolken is dan ook enorm dankbaar dat prinses Delphine de vzw en werking een warm hart toedraagt.
Steun ons of word vrijwilliger
Boven De Wolken wil haar fotosessies blijven aanbieden aan alle sterrenouders in België. Als niet-gesubsidieerde vzw zijn we volledig afhankelijk van giften en van de dagelijkse liefdevolle inzet van honderden vrijwilligers. Wil jij ons helpen? Dat kan op veel manieren!