Icoon ster | Boven De Wolken

Chloé*

Toen ik zwanger was, voelde ik mij de gelukkigste vrouw op aarde. Toch kon ik nog niet helemaal ontspannen en genieten van de zwangerschap. Ik had immers al eens een miskraam gekre... verder lezen

Toen ik zwanger was, voelde ik mij de gelukkigste vrouw op aarde. Toch kon ik nog niet helemaal ontspannen en genieten van de zwangerschap. Ik had immers al eens een miskraam gekregen in augustus 2017.

Tijdens de 20 wekenecho beloofde ik mezelf om te ontspannen en te genieten als alles goed zou zijn.
We zagen een zéér beweeglijk meisje op het scherm en we moesten lachen.
Totdat de gynaecoloog het beentje, de buikomvang en het hoofdje begon te meten… We kregen te horen dat onze meid wel erg klein was. Dit kon erop duiden dat de baby in ‘spaarstand’ stond, omdat de placenta niet genoeg voedingsstoffen bood. Om te kunnen overleven gaan alle voedingsstoffen dan naar de ontwikkeling van de vitale organen en niet naar de groei. Daardoor was haar hoofdje erg groot en de buik héél klein. Hierdoor liep onze meid al ruim +/- 2 weken achter op de groei.

De gynaecoloog verwees ons door naar het UZ Leuven, waar er meer gespecialiseerde artsen aanwezig waren. We konden er pas terecht na 4 weken.

Op 18 juli 2018 hadden we dan eindelijk onze afspraak bij de gespecialiseerde arts. We waren op dat moment 24 weken zwanger.
Na de nodige onderzoeken (echo, bloed, urine en bloeddrukmetingen) kregen we het verdict: pre-eclampsie ofwel zwangerschapsvergiftiging. We werden meteen opgenomen op de afdeling MIC (Maternal Intensive Care), want we zouden binnen dit en 2 weken bevallen.

We kregen de keuze van de arts om de zwangerschap af te breken of voort te zetten. Uiteraard hebben we gekozen voor de laatste optie. We wilden onze kleine meid alle kansen geven.

De volgende dag kregen we de longrijpers toegediend en volgde een uitgebreid gesprek met de neonatoloog. Die vertelde ons dat ze nu nog niks konden doen voor onze baby. De baby was lichter dan de bovengrens van 500 gram om actief te gaan handelen. De kans op overleven was 50/50.

We hebben 10 dagen op de MIC gelegen en toen werd besloten om onze kleine meid te halen via een spoedkeizersnede, want de pre-eclampsie was gevorderd naar het HELLP-syndroom.

***

Op zaterdag 28 juli 2018 om 10u18 wordt onze dochter Chloé geboren. Ze weegt amper 476 gram en is dus niet alleen extreem prematuur, maar ook dysmatuur. Ze loopt 2 à 3 weken achter op de groei.

Na een paar minuten houdt de neonatoloog onze dochter tegen me aan. Ik geef haar een kusje en praat even tegen haar. Daarna wordt ze meteen in de couveuse naar NICU gebracht.

Nadat ik gehecht ben, wil ik zo snel mogelijk naar Chloé toe. Ik voel me blij en trots, ik ben zonet mama geworden. Rond de middag zit ik al naast haar couveuse, ik bewonder haar. Wat is ze mooi en zo compleet. Ze is vuurrood en heeft een donslaagje over haar huidje.

We gaan door een emotionele rollercoaster. Van rustig herstellen van de keizersnede is helemaal geen sprake. Vanaf het moment dat ik Chloé voor het eerst heb bekeken, sta ik op overlevingsstand. Bij Kevin uit zich dat in het continu willen controleren en beheersen van de situatie. Wat betekent dat lijntje? Wat betekent dat geluid? Welke incidenten heeft ze gehad?

We staren uren naar de couveuse en zijn er niet weg te slaan. We kijken continu naar de monitor en dan naar Chloé en weer terug.

Maandag 30 juli 2018 om 08u00 is onze kleine meid ingeslapen in onze armen, ondanks alle zorgen van het topteam van neonatologie.

Jammer genoeg werden we niet in kennis gesteld van jullie prachtige organisatie, anders hadden we zeker contact opgenomen met jullie.

Hun ervaring in beeld

Deze ouders kozen ervoor om enkele van hun intiemste momentopnames met jullie te delen.

Sfeerbeeld Boven De Wolken

Deel jouw verhaal met andere sterrenouders

Wens je andere sterrenouders een hart onder de riem te steken of jouw verhaal en dat van jouw sterretje te delen?

Bezorg ons jouw verhaal of persoonlijke ervaringen met Boven De Wolken en wij zorgen ervoor dat dit een mooi plaatsje krijgt op onze website.

Sfeerbeeld VZW Boven De Wolken | Gratis professionele fotosessies voor sterrenouders
Iconen sterren | Boven De Wolken

Steun ons of word vrijwilliger

Boven De Wolken wil haar fotosessies blijven aanbieden aan alle sterrenouders in België. Als niet-gesubsidieerde vzw zijn ze volledig afhankelijk van giften en van de dagelijkse liefdevolle inzet van honderden vrijwilligers. Wil jij ons helpen? Dat kan op veel manieren!

Sfeerbeeld VZW Boven De Wolken | Gratis professionele fotosessies voor sterrenouders
close